K10 – allt om K10-blanketten

Kan vi hjälpa dig?

Användbara guider

Kommande evenemang

Torsdag 16 Maj
Webbinarium:
Starta eget företag

5 minutes

K10 är en viktig bilaga för ägare av fåmansbolag när det är dags för den privata inkomstdeklarationen. Blanketten används för att redovisa utdelning och kapitalvinst från fåmansbolagsaktier. Oavsett om du tar ut utdelning eller inte, är det avgörande att fylla i blanketten eftersom det beräknade gränsbeloppet kan sparas för framtiden. Här finns en guide till K10, vanliga frågor om blanketten samt en instruktionsvideo som visar hur du fyller i den.

Vad är K10?

K10-blanketten är en bilaga till inkomstdeklarationen som lämnas in till Skatteverket. Där redovisar du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag den utdelning eller kapitalvinst du fått från bolaget. Ett fåmansbolag är ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där högst fyra personer äger mer än 50 % av rösterna för samtliga andelar i bolaget.

Ibland kan det vara mer komplicerat att fylla i K10. Då kan det vara klokt att söka hjälp av experter för att säkerställa korrekt ifyllnad. Det kan vara aktuellt vid tillkomst av nya delägare, utlösning av befintliga delägare eller förvärv av andra bolag. Som ägare av kvalificerade andelar i fåmansbolag har du möjlighet att ta ut lågbeskattad utdelning eller kapitalvinst upp till det så kallade gränsbeloppet.

Om gränsbeloppet och hur det beräknas

Gränsbeloppet avgör den del av utdelningen eller kapitalvinsten som beskattas med 20 %. Det som överstiger gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst, vanligtvis med en skattesats mellan 32-57 %.

Det finns två metoder för att beräkna gränsbelopp, förenklingsregeln och huvudregeln. Du väljer den regel som resulterar i det högsta gränsbeloppet.

Du tilldelas en del av gränsbeloppet baserat på din ägarandel. Om du äger 100 % av aktierna kan du utnyttja hela gränsbeloppet, medan en ägarandel på 50 % ger rätt till hälften av gränsbeloppet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln använder en schablon. Schablonbeloppen för de senaste åren är:

  • Beskattningsåret 2022 – 187 550 kr
  • Beskattningsåret 2023 – 195 250 kr
  • Beskattningsåret 2024 – 204 325 kr

Gränsbeloppet beräknas genom att multiplicera schablonbeloppet med antalet ägda aktier vid årets början och sedan dividera med det totala antalet aktier i början av året. Om du har sparad utdelningsutrymme från tidigare år multipliceras detta med procentsatsen för beräkning av sparad utdelning. Dessa procentsatser varierar årligen.

Förenklingsregeln används om du inte uppfyller kraven för huvudregeln eller om huvudregeln ger ett lägre gränsbelopp.

Vid användning av förenklingsregeln fylls sida 1 i blanketten i.

Huvudregeln

Huvudregeln är mer komplex och kräver hänsyn till flera faktorer, inklusive omkostnadsbeloppet och kontanta löner. Omkostnadsbeloppet är kostnaden för dina aktier i företaget. Du multiplicerar omkostnadsbeloppet med inkomstårets ränta.

Du multiplicerar omkostnadsbeloppet med inkomstårets ränta:

  • Inkomståret 2022 – 9,23 %
  • Inkomståret 2023 – 10,94 %
  • Inkomståret 2024 – 11,62 %

Utbetalda kontanta löner (före skatt) utgör också en del av huvudregeln, där du tilldelas 50 % av totalt utbetalda löner.

Precis som vid förenklingsregeln kan sparad utdelningsutrymme från tidigare år läggas till och multipliceras med en procentsats för beräkning av sparad utdelning. För 2022 är procentsatsen 103,23 %, för 2023 är den 104,94 % och för 2024 är den 105,62 %.

Huvudregeln tillämpas om du äger minst 4 % av aktierna och du eller en närstående har tagit ut en vanlig lön motsvarande minst 6 inkomstbasbelopp inklusive 5 % av löneunderlaget, alternativt 9,6 gånger inkomstbasbelopp.

Vid användning av huvudregeln fylls sida 2 i blanketten i. För att avgöra om du uppfyller lönekravet börjar du fylla i sida 4. Ytterligare information finns hos Skatteverket.

Det är flera faktorer och siffror att hålla reda på vid beräkning av gränsbeloppet, och dessa kan variera från år till år. På Skatteverket finns listor över olika belopp och procentsatser som är relevanta för din K10-blankett för olika inkomstår.

När ska K10-blanketten lämnas in?

Om du lämnar in din inkomstdeklaration och K10-bilagan senast den 2 maj kan du förvänta dig eventuell återbetalning före midsommar. Du måste också ha anmält ditt konto senast samma datum för att få utbetalningen automatiskt.

Om du glömmer att lämna in blanketten innan den 2 maj går det fortfarande bra att lämna in den till Skatteverket vid ett senare tillfälle.

I videon nedan finns en instruktion om hur du fyller i blanketten.


(Vid behov – tryck på fyrkanten till höger för att göra videon större)

Fräscha upp din K10-kunskap: Vanliga frågor och svar

Var hittar jag K10-blanketten?

K10-blanketten är enkelt tillgänglig som bilaga till din inkomstdeklaration på Skatteverkets hemsida. Kolla in länken nedan för att hitta rätt blankett för dina kvalificerade andelar.

Hur fyller man i K10 om man inte har haft någon utdelning?

Om du inte har mottagit någon utdelning eller sålt några aktier under året behöver du inte lämna in K10-blanketten. Men genom att upprätta den varje år håller du koll på det sparade gränsbeloppet för framtida bruk.

Vad händer om du inte utnyttjar ditt tillgängliga utdelningsutrymme?

Ett outnyttjat gränsbelopp är som ett oanvänt guldkorn – det kan sparas och användas för att minska din skattekostnad vid kommande utdelningar eller vinst. Dessutom indexeras det årligen för att hålla jämna steg med inflationen.

Hur mycket sparat utdelningsutrymme har du tillgängligt?

Logga in på Skatteverket för att enkelt kolla upp ditt sparade utdelningsutrymme från din senaste deklaration. Varje år ökar detta utrymme i dina fåmansbolag där du äger aktier.

Uppfyller du kravet för lönebaserat utdelningsutrymme?

Om du tar ut en lönebas från ditt aktiebolag på minst 37 000 kronor per månad är chanserna goda att du kan dra nytta av huvudregeln för utdelningsutrymme. Kom ihåg att inkomstgränserna gradvis ökar för företag med högre lönesummor.

Äger du aktier i flera fåmansbolag?

Notera att du bara kan använda förenklingsregeln för ett av dina bolag. Däremot är det möjligt att applicera huvudregeln för resterande bolag.

Har du gjort några aktietransaktioner?

Köpt, sålt, fått eller överlämnat aktier? Både du och motparten i transaktionen måste redovisa detta i nästkommande års K10-blankett. Utdelningsutrymmet följer aktierna, oavsett vem som äger dem.

Känner du dig osäker på ifyllningen?

Tveka inte att kontakta oss på Talenom. Våra rådgivare finns här för att säkerställa att din K10-blankett fylls i korrekt och effektivt. Boka gärna ett möte med oss så berättar vi mer.

Vill du få mer koll? Glöm inte att ladda ner våra andra guider:

Starta Eget

Skatteguiden

Tobias Ryberg
Tobias Ryberg
Head of Talenom One

Programvara och bokföring för mindre verksamheter

Ekonomilösning med möjlighet till rådgivning från experter

Kontakta oss

Ring till oss

010 – 583 73 00

Skriv till oss

Hitta till oss

Våra kontor

Träffa en av våra säljare

Boka ett möte